Prachtige patentposters van muziekinstrumenten

Een muziekkamer aankleden doe je natuurlijk geheel naar eigen inzicht en stijl. Wat echter niet mag ontbreken zijn een aantal prachtige posters waarop instrumenten staan afgebeeld. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van de zogenaamde ‘patenttekeningen’? Op de website van BGA hebben ze patentposters van verschillende muziekinstrumenten voor je in de aanbieding.

Een patenttekening is een prent in zwart-wit die een gedetailleerde afbeelding van een voorwerp, instrument of apparaat representeert. De afbeeldingen zijn afkomstig van Amerikaanse patentaanvragen, welke tussen 1900 en 1990 werden toegekend. Op de tekeningen zijn alle onderdelen van het voorwerp of instrument duidelijk weergegeven, vergezeld van boeiende beschrijvingen. Onnodig te zeggen dat dit soort posters de toeschouwer interessante informatie verschaffen. Denk bijvoorbeeld aan de datum waarop de patentaanvraag in behandeling is genomen, het toegewezen patentnummer, de handtekening van de ontwerper, getuigen, advocaten en ga zo maar door. Zelfs omschrijvende teksten waarmee de ontwerper duidelijk maakt waarom de uitvinding zo uniek is komen soms voor. Kortom, met een of meerdere patenttekeningen van instrumenten aan de muur in jouw muziekkamer creƫer je een mondaine atmosfeer in deze ruimte.

Op 29 september 1945 vroeg Earl J. Gillespie het patent aan voor de saxofoon. Op de patenttekening is een volledige saxofoon te zien plus de details van figuur 9, 10 en 12. Figuur 9 is een schematische weergave van de geschikte locatie voor een toevoeging van een speciale ventilatieopening. Figuur 10 is een doorsnede en figuur 12 een detailaanzicht van de doorsnede van het toegevoegde element voor de luchtuitlaat. Even voor de goede orde: het is niet zo dat Earl J. Gillespie claimde de saxofoon te hebben uitgevonden; hij richtte zich hoofdzakelijk op het verbeteren van de reeds bestaande saxofoons. Al met al is een poster met daarop deze bijzondere patenttekening een aanwinst voor saxofonisten en andere muziekliefhebbers.

Ook voor gitaarvirtuozen is er bij BGA voldoende keus uit posters met patenttekeningen. Neem bijvoorbeeld de patenttekening van de elektrische gitaar. Hierop is een gedetailleerde weergave te zien van de patentaanvraag die gedaan werd door T.M. McCarty op 21 januari 1953. Theodore (Ted) McCarty was een zakenman die destijds bij de Wurlitzer Company en de Gibson Guitar Corporation werkte. Tussen 1950 en 1966 was hij nauw betrokken bij een groot aantal nieuwe gitaarontwerpen en gitaarinnovaties. Je kunt dus wel stellen dat Ted een flinke duit in het zakje heeft gedaan om de gitaarwereld te krijgen waar deze zich heden ten dage bevindt.

Voortbordurend op de gitaar is er ook nog een prachtig gedetailleerde patenttekening van het tremolo-apparaat voor snaarinstrumenten. Dit hulpmiddel werd indertijd gepatenteerd door Clarence L. Fender en is ontworpen om variaties in toonhoogte te produceren, inclusief een vibrato. Veelgebruikte namen voor dit apparaatje zijn ‘whammy bar’, ‘whang-bar’ en ‘vibrato bar’. De naam ‘whammy bar’ vond zijn oorsprong in de agressieve en snelle manipulatie van het pitch-bending apparaat dat gitarist Lonnie Mack toepaste in het nummer ‘Wham!‘ uit 1963.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *